Eltérő véleményekkel találkozhatsz, ha arra a kérdésre keresed a választ, hogy melyik a legjobb etetési mód számomra.  Sok lehetőség közül választhatsz, minden irányzat mellett vannak érvek és ellenérvek. Jól járd körül a kérdést,majd dönts a legjobb belátásod szerint!

A három fő irányzat: a táppal etetés, a nyers etetés és a főzés.

Bárhogy is döntesz, az a legfontosabb, hogy mindig a koromnak, a méretemnek, az aktivitásomnak és az általános egészségügyi állapotomnak megfelelő táplálékot kapjak tőled.

Etetés táppal

Mindenképp valamilyen jó minőségű tápot vegyél! Lehet, hogy először drágának fog tűnni, de abból jóval kevesebb kell, mint a silányabb minőségből, ráadásul az egészségem mindent megér. Tudtad, hogy ahogy növekszem megváltozik a tápanyagigényem?  A minőségi kutyatáp gyártói ezt figyelembe veszik, a termékeik pontosan a szükséges mennyiségben tartalmazzák a koromnak megfelelő  összetevőket. Sajnos, sok kutya érzékeny valamilyen alapanyagra, ezért, ha úgy látod, hogy valamelyik táp nem megfelelő nekem, kérlek, válassz egy másik fajtát!  A táp csomagolásán megtalálod, hogy mennyi az ajánlott mennyiség a súlyomnak és az életkoromnak megfelelően. Ez tényleg csak ajánlott mennyiség. Lehet, hogy nekem többre vagy éppen kevesebbre van szükségem az adott tápból. 

A tápot érdemes beáztatni és úgy odaadni nekem. Ha van kedved próbáld ki, hogy sokáig a vízben hagyod a tápot! Meg fogsz lepődni azon, hogy mekkorára képes megdagadni!

Ha tápot váltunk, figyelj arra, hogy az mindig fokozatosan történjen! Ha egyik nap az eddigi tápot kapom, a másik nap pedig már az újat, könnyen lehet, hogy hasmenésem lesz. Ezért pár napon keresztül keverd a kétfajta tápot, fokozatosan csökkentsd a régit és közben emeld az új mennyiségét! Így pár nap alatt sikerül hozzászoknom az új típusú táphoz.

A nyers etetés

Ha úgy gondolod, hogy nem szeretnél táppal etetni, akkor választhatod az úgynevezett nyers, más néven BARF (Bones And RawFood)etetést is. Rengeteg információt találsz a nyers etetésről az interneten,de azért megosztok veled itt néhány fontos tudnivalót.

 BARF étrend esetén a napi ételmennyiség abban az esetben, ha átlagos az aktivitásom a testsúlyom 2%-a, de az aktivitásomtól függően felemelhetjük az adagot akár testsúlyom 4 %-ára is.  Ha már sikerült kiszámolnod a testsúlyom szerinti napi ételmennyiséget, akkor azt az alábbiak szerint rakd össze:

 • Csontos hús: 40-50 %
 • Csont nélküli hús: 30-40 %
 • Belsőségek: 5-10 %
 • Gyümölcs, zöldség: 10-20 %
 • Étrendkiegészítők: 5-10%

Rengeteg szabály van arra, hogy melyik húst meddig kell fagyasztani mielőtt megkaphatom. Ezeknek, kérlek, nézz utána mindenképp mielőtt belevágunk a nyers etetésbe!

Főzés

Ha van kedved, főzhetsz is számomra. Ha főzöl,akkor arra fokozottan figyelj, hogy ne kapjak főtt csöves csontot, mert az szilánkosra törik és megsértheti a beleimet!

Vigyázz! Vannak bizonyos ételek, amelyek végzetesek is lehetnek számomra. A teljesség igénye nélkül a legfontosabbak:

 • A csokiban vannak olyan vegyületek, amelyeket nagyon nehezen tudok megemészteni, megterhelik a májamat, illetve hányást okozhatnak.
 • Kávé. A kávé szívproblémákhoz vezethet.
 • Légzési nehézségeket okozhat, hányás is jelentkezhet.
 • A xillit miatt leesik a vércukorszintem és görcsös rohamot is kaphatok.
 • Szőlő, mazsola. Veseelégtelenséget okozhat.
 • Hagyma, fokhagyma, póréhagyma. Olyan vegyületet tartalmaznak, melyet nem tudok megemészteni, nincsenek a gyomromban hozzájuk való enzimek. Mérgezéses tüneteket kaphatok tőlük.
 • Avokádó. Szív- és légzésproblémákat okozhat.
 • Szerecsendió. A szerecsendió a központi idegrendszeremre hat, remegést, rohamot, sőt halált is okozhat.

Hogyan eszem, mikor eszem?

Fontos, hogy 10 percnél tovább ne hagyd előttem a táplálékot! Nem azt mondom, hogy vedd el elölem az ételt, ha azt látod, hogy lassan, komótosan eszem! Akkor természetesen hagyj falatozni! Viszont, ha azt látod, hogy nem eszem meg az egészet, vagy egyáltalán nem eszem, ne hagyd előttem 10 percnél tovább a tálat! Akkor majd eszem a következő étkezésnél. Hidd el, ha éhes vagyok, enni fogok!

Az életkoromnak megfelelően naponta akár háromszor is kaphatok enni. Kölyökként jobb a pocakomnak, ha naponta háromszor kapok, később átállhatunk a napi kétszeri étkezésre, majd felnőttként az egyszeri evésre.

A kapcsolatunkat szorosabbra tudjuk fűzni, ha nem a tálból kapom az ételt, hanem tőled, a kezedből. Nem azt mondom, hogy szemenként add nekem a tápot, de amikor már tudok pár trükköt, simán össze tudjuk kötni a kellemest a hasznossal, vagyis egy-egy trükkért cserébe kapom meg a jól megérdemelt jutalmamat.  Akár 15 szem tápot is egyszerre. Ezzel a kézből etetős módszerrel, hidd el,  jobb lesz a kapcsolatunk! Persze, ha nincs rá időd, akkor nagyon szívesen megeszem a napi adagomat a tálból is, de ekkor legalább annyit csináljunk, hogy le kelljen ülnöm, mielőtt megkapom a vacsorámat vagy a reggelimet. Esetleg még várhatok is egy kicsit a „Tiéd!” vagy „Ok!” parancsra, amivel megengeded, hogy elkezdjek falatozni.

Ha napközben dolgozunk és kapom a finomabbnál finomabb jutalomfalatokat, akkor a vacsoránál jusson eszedbe, hogy le kell csökkenteni a napi adagomat azzal a mennyiséggel, amit napközben jutalomként már megettem!

Az egészségem szempontjából nagyon fontos, hogy az étkezések után hagyj elegendő időt a pihenésre! Ha tele pocakkal futtatsz vagy játszunk, akkor annak könnyen gyomorcsavarodás lehet a vége.

A mozgást, tanulást, játékot érdemes az étkezések elé tenni, mert ha éhes vagyok, akkor sokkal jobban tudsz motiválni, nagyobb kedvvel hajtom végre a feladatokat.

Jutalomfalatot is szívesen elfogadok, főleg a tanulásnál. Jutalomfalat vásárlásakor nézd meg a csomagoláson, hogy egy nap alatt mennyit kaphatok belőle! Jó jutalomfalat a virsli, sonka, sajt, párizsi,vagy a főtt csirkezúza, esetleg csirkemáj. Akár te is készíthetsz nekem jutalomfalatot, bizton állítom, hogy az lesz a kedvencem!

Kategóriák: Egyéb kategória