Addig, amíg nem költöztem hozzád folyamatosan volt mellettem valaki, vagy az anyukám, vagy az alomtestvéreim. A költözés után idegen helyen találtam magam, idegenek között, érthető, hogy nem szeretek egyedül lenni. Szomorú, de valószínű, hogy nem tudunkmindennap együtt lenni,  bizony meg kell tanulnom az egyedüllétet. Ez elég nehéz nekem.

Jó lenne, ha a költözés utáni első hetet, de legalább az első néhány napot együtt tölthetnénk, és közben megtanítanál egyedül lenni.  A következetesség és a türelem a legfontosabb!

Először csak egy percre hagyj magamra a szobában,ha nem sírok, gyere vissza egy perc után és nagyon dicsérj meg! Utána már két percre hagyj magamra, majd öt percre, tíz percre és így növeld az időt, amíg nem vagy velem! Mindig akkor gyere vissza, amikor éppen csendben vagyok, és nagyon dicsérj meg!  Amíg nem vagy velem, addig figyelned kell arra, hogy sírok-e, mert ha akkor jössz vissza és simogatsz meg, amikor éppen sírok utánad, akkor azzal azt fogod nekem megtanítani, hogy sírnom kell, ha látni akarlak.Másrészt azt erősíted meg bennem, hogy az egyedüllét félelmetes, és teljesen jogos a félelmem. Amikor sírok és te visszajössz, sőt még jutalmat is kapok, akkor megerősíted bennem a „kikövetelés” lehetőségét

Ne az időhöz ragaszkodj, ne arra koncentrálj, hogy „Már pedig meg kell várni az öt percet, akkor is, ha sír, mert már ennyi perc következik”, hanem figyeld a reakcióimat. Lehet, hogy lassabban kell majd haladnunk, lehet vissza kell lépnünk és újra és újra csak 3 percet tudsz magamra hagyni sírás nélkül, vagy  olyan is előfordulhat, hogy ott állsz majd az ajtó túlsó oldalán arra várva, hogy akár csak egy pillanatra is, de hagyjam már abba a sírást, hogy végre bejöhess hozzám. Nagyon gyorsan meg fogom ezt is tanulni, főleg, ha kezdetben arra az időre teszed a gyakorlást, amikor már nagyon fáradt vagyok.

Érdemes kijelölni nekem egy helyet, ami csak az enyém, mert ott biztonságban érzem magam, illetve oda visszavonulhatok, amikor elfáradtam. Erre a célra akár egy szobakennelt is beszerezhetsz, de megfelel egy takaró is. 

Kategóriák: Egyéb kategória