Jegyezd meg, ha bármilyen okból gyanússá válok, az a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, mert a késlekedés az életembe is kerülhet! Ne csak akkor keressük fel a doktorunkat, ha valamilyen baleset ért, vagy valamilyen súlyosnak tűnő tünetet produkálok, mint a remegés vagy a habzó száj! Akkor is azonnal forduljunk orvoshoz, ha a szokásoshoz képest levertebb vagyok, ha nem eszem,nem iszom, ha gyenge vagyok!  Te ismersz a legjobban, te látod, érzed rajtam, ha valami nem stimmel velem. Bízz a megérzéseidben, megmentheted vele az életem!

A kötelező oltások

A kötelező oltásokra többféle oltási program létezik. Az állatorvossal egyeztetve döntsük el, hogy mi melyiket választjuk! Bár általában az állatorvosoknak van egy bevált oltási programjuk, amit rendszerint minden kölyökkutya esetében alkalmaznak.

Itt olvashatsz egy kölyökkutyának szóló oltási programot:

—  6–7 hetesen: Parvovírus elleni monovalens oltás

—  8–9 hetesen: Parvovírus elleni monovalens oltás

—  10–11 hetesen: Kombinált oltás

—  12–13  hetesen: Kombinált oltás

—  13–14 hetesen: Veszettség elleni oltás

—  9–10 hónaposan: Veszettség elleni oltás

Javasolt oltások

Az alapoltásokon kívül lehetőség van egyéb oltások beadására is, mint pl:

—  Lyme-kór elleni oltás. A kullancsok okozhatnak Lyme-kórt, így érdemes ellene védekezni oltással.

—  Kennel-köhögés elleni oltás. Ha sokat járunk kutyás társaságba (oviba, suliba, napközibe, kutyás kirándulásokra) érdemes beadatni ezt az oltást is.

A külsö és belső élősködők elleni védelem nagyon fontos! Erről itt olvashatsz bővebben.

Hasznos tippek

Amíg kicsi vagyok, vagyis kb. egyéves koromig lehetőleg kerüljük azokat a tevékenységeket, amelyek nagyon megterhelik az ízületeimet!Az lenne a legjobb, ha egyéves koromig nem kellene lépcsőt járnom, ha lehet, akkor inkább vigyél te az öledben a lépcsőn fel és le! Ha trükköket tanítasz nekem, kerüljük azokat, amelyek túlságosan megterhelik az ízületeimet! Hagyjuk ki az ugrásokat, a két lábon járást, a pitit, a tolatást, a szlalomot! Hidd el, ráérek megtanulni ezeket később! Rengeteg olyan trükk van, amelyeket egyéves korom előtt is csinálhatok. Az ízületeim védelmének érdekében valamilyen ízületvédő szert is szívesen szedek.

A séta az egyik legjobb szórakozás. Kérlek, különös gonddal figyelj rám nyáron és télen a séták során! Nyáron a túl forró aszfalt, járda komoly égési sérüléseket okozhat a tappancsomon. Mielőtt sétára indulunk mindig ellenőrizd a járda hőmérsékletét! Erre az a legegyszerűbb módszer, ha leveszed a lábbelidet és mezítláb rálépsz a járdára. Ha számodra túl melegnek tűnik, akkor hidd el, hogy nekem is túl meleg. Ilyenkor inkább hagyjuk ki a sétát, vagy keressünk gyorsan egy füves, árnyékos területet! Télen pedig az utak, járdák sózása jelent veszélyt a mancsaimra. Kérlek, hogy a megolvadt sós levet minden séta után mosd le, mert kimarhatja a tappancsaimat! Erről itt olvashatsz egy mesét is!

Amondó vagyok, ha nem szeretnél tenyésztésbe vonni, akkor a legjobb, ha sort kerítünk az ivartalanításra. A tenyésztés alatt nemcsak szaporítást értek, hanem valódi tenyésztést, ahol hivatalos kennelnévvel rendelkező kutyák esetében,a fajta iránt elkötelezett, a kutyákat szerető, egészségügyi szűréseket elvégző, lelkiismeretes emberek tesznek a fajta jövőjéért.

Az ivartalanítással csökken az emlődaganat esélye, a méhgyulladás pedig teljesen kizárt, akárcsak a heredaganat. 

A táplálkozásnál már volt róla szó, de ismétlés a tudás anyja, az etetés után mindig hagyj elegendő időt a pihenésre, hogy a bélcsavarodást elkerüljük!

Tudom, nagyon alapvető dolog, de azért elmondom, hogy mindig legyen a tálamban friss, tiszta víz. És ami nagyon fontos, hogy nyáron vagy bármikor, amikor nagy meleg van ne hagyj a kocsiban pár percre sem!

Kategóriák: Egyéb kategória